Carolyn Campbell | Landscape Architect

Projects at Studio CCLA are performed as a prime consultant to public, private and non-profit entities or as a consultant to a Landscape Architecture, Architecture, Engineering firm.

The Wyeth

Project Description

The development of The Wyeth located at 120 and 124 Rindge Avenue in Cambridge, MA is meets the requirements for certification for USGBC’s LEED for Housing at the Platinum level. The site includes an irrigation cistern, car charging stations and bike racks to contribute to the anticipated certification. The work includes overall site planning and design as well as courtyard design for individual units on the ground floor. Upon entering the site, the curved entry drive allows filtered views into the residential community from the street. A large front lawn is bordered by a garden planting that creates a serene space reflective of the site’s religious past while acting as a privacy buffer for neighbors. The old brick buildings have main entrances to access the second and third floor units on either end of the building. Plantings and custom wood screens create privacy between the courtyards and overall site circulation omitting the need for a railing along the narrow sidewalk. The wood screen with a low planter, and a wood deck are designed to soften the masonry building and create a private outdoor space for unit occupants.

*Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.

Architect: Touloukian Touloukian Inc.

Civil Engineer: BSC Group

Client: Broder Brothers

*Image credit Anton Grassl

Reston Heights - Pool Area

Project Description

The development, spurred on by the construction of the Silver Line Rail connecting Washington DC to Dulles Airport, provides commercial housing, retail and office space for the resident who works and lives in Reston or the frequent flyer who needs consistant access to Washingtin DC. The work performed transitioned expansive parking lots that included a Chili’s Restaurant into a mixed use development which includes individual townhouse entries, a pool amenity area, an entry plaza, a retail plaza with in ground lighting, stage and trellis as amenities for the over 300 residential units at the VY. Extensive planting across the site, new sidewalks and easy highway access make this location highly sought after in the greater Washington DC area.

*Work completed while working at OLIN.

Architect: Cunningham Quill

Civil Engineer: Urban

Client: JBG now JBG Smith

Tysons Central

Project Description

Tysons Central is an urban development located withe prime access to the new Silverline Metro in Tysons Corner, VA. OLIN provided design services for the master plan which included four parcels. Tysons Central is the second parcel proposed for construction. Due to the anticipated foot traffic on site the extensive plaza allows for flexible use and multiple scales of programming. Raised lawns with seating along the edge allows for sitting and playing. The turn around allows for future access to a proposed hotel use in parcel B. Pedestrian access is critical for the success of the space. Prioritizing the walkway by making cars slow down to traverse the raised walkway allow the pedestrian to traverse across the site seamlessly. Due to the massive grade change on the site an extensive staircase allow for a signature water wall and inside outside relationship between the dualing staircases.

*Work completed while working at OLIN

Architect: Gensler

Civil Engineer: VIKA

Client: Foulger Pratt

 
Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology    Project Description   The design of the Harrison Garden began in 2016 when the Penn Museum contracted OLIN to review this outdoor space relative to the design of the car exit ramp from the underground parking garage associated with the New Patient Pavilion at University of Pennsylvania. The concept design was completed in September of 2016, schematic design submitted in January of 2017 and design documentation in the summer of 2018. The park area defines a critical third outdoor courtyard for public access to the Harrison Auditorium. The grade change allows for three amphitheater steps into the lower plaza that can be used for events associated with the Harrison Auditorium. The museums contents lends itself to interpretation in the park, notably, the tree selections are species from the countries whose artifacts are represented in the museum. Additionally, the materials for the low seat walls have a couple of options: 1) Proposed low seat walls which reference materials found in the museums collections 2) Proposed layered concrete walls to reference the mortar of the brick building and the layers of time. The stairway to the south allows for access to the future Hamilton Walk which connects to the SEPTA station. The space becomes a critical social hub for the Penn campus. Construction slated for 2022.    *Work completed while working at OLIN.  Architects: Foster and Partner & Gluckman Tang  Civil Engineer: Langan  Client: University of Pennsylvania

Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology

Project Description

The design of the Harrison Garden began in 2016 when the Penn Museum contracted OLIN to review this outdoor space relative to the design of the car exit ramp from the underground parking garage associated with the New Patient Pavilion at University of Pennsylvania. The concept design was completed in September of 2016, schematic design submitted in January of 2017 and design documentation in the summer of 2018. The park area defines a critical third outdoor courtyard for public access to the Harrison Auditorium. The grade change allows for three amphitheater steps into the lower plaza that can be used for events associated with the Harrison Auditorium. The museums contents lends itself to interpretation in the park, notably, the tree selections are species from the countries whose artifacts are represented in the museum. Additionally, the materials for the low seat walls have a couple of options: 1) Proposed low seat walls which reference materials found in the museums collections 2) Proposed layered concrete walls to reference the mortar of the brick building and the layers of time. The stairway to the south allows for access to the future Hamilton Walk which connects to the SEPTA station. The space becomes a critical social hub for the Penn campus. Construction slated for 2022.

*Work completed while working at OLIN.

Architects: Foster and Partner & Gluckman Tang

Civil Engineer: Langan

Client: University of Pennsylvania

One Greenway    Project Description   Parcel 24 is the most Southern parcel on the Central Artery, otherwise known as the Big Dig, in the City of Boston. The 21 story tower and 11 story mid-rise building is part of a joint development between a public and private partnership between New Boston Fund and The Asian Community Development Corporation. CSS submitted construction documents for the park and streetscape in April 2013. The parcel, located on the eastern side of Chinatown in Boston, was formed after the dismantling of the Central Artery. Parcel 24’s central park will be an important circulation link for the planned development between South Station and Chinatown. The meandering pathway that takes pedestrians from Albany Street down to Hudson Street allows for continuous garden planting along a boardwalk. At times the path hovers over the garden and then cuts through the slope creating overlooks and a diverse relationship between the park visitor and garden. A deck midway down the pathway allows residents and visitors to access a community room on the second floor of the building while allowing for an outdoor event space overlooking a central lawn area. The different levels of the park create a playful and theatrical stage for socializing, free play and contemplation  *Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.  Architect: Add Inc.  Civil Engineer: Nitsch Engineering  Image Credit: Bruce Martin  Client: New Boston Fund with Asian Community Development Corporation

One Greenway

Project Description

Parcel 24 is the most Southern parcel on the Central Artery, otherwise known as the Big Dig, in the City of Boston. The 21 story tower and 11 story mid-rise building is part of a joint development between a public and private partnership between New Boston Fund and The Asian Community Development Corporation. CSS submitted construction documents for the park and streetscape in April 2013. The parcel, located on the eastern side of Chinatown in Boston, was formed after the dismantling of the Central Artery. Parcel 24’s central park will be an important circulation link for the planned development between South Station and Chinatown. The meandering pathway that takes pedestrians from Albany Street down to Hudson Street allows for continuous garden planting along a boardwalk. At times the path hovers over the garden and then cuts through the slope creating overlooks and a diverse relationship between the park visitor and garden. A deck midway down the pathway allows residents and visitors to access a community room on the second floor of the building while allowing for an outdoor event space overlooking a central lawn area. The different levels of the park create a playful and theatrical stage for socializing, free play and contemplation

*Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.

Architect: Add Inc.

Civil Engineer: Nitsch Engineering

Image Credit: Bruce Martin

Client: New Boston Fund with Asian Community Development Corporation

 
Farnham and Connolly Memorial Park    Project Description   The Department of Conservation and Recreation completed a master plan for the recreational reuse of the former Canton Airport. The master plan consists of an extensive trail system with boardwalks through the wetlands; wetland and riverfront overlooks; a canoe launch; a canopy walk; metal grated pathways along the riverfront to allow floodwaters to rise and fall without leaving contaminated sediment from up stream on the pathway; seating areas throughout; interpretive signage and a three acre park. The park provides a custom performance/shade pavilion; dry laid stone walls located in the footprints of former hangars; a sculpted lawn; overlook decks; an extensive interpretive plan referencing the diverse ecology of the site as well as the history of the airport; an entry pavilion and parking for trail and river use.    *Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.  Environmental Engineer: GEI  Ecological Consultant: BSC Group  Architect: Touloukian Touloukian Inc.  Client: Department of Conservation and Recreation  Image Credit: Anton Grassl

Farnham and Connolly Memorial Park

Project Description

The Department of Conservation and Recreation completed a master plan for the recreational reuse of the former Canton Airport. The master plan consists of an extensive trail system with boardwalks through the wetlands; wetland and riverfront overlooks; a canoe launch; a canopy walk; metal grated pathways along the riverfront to allow floodwaters to rise and fall without leaving contaminated sediment from up stream on the pathway; seating areas throughout; interpretive signage and a three acre park. The park provides a custom performance/shade pavilion; dry laid stone walls located in the footprints of former hangars; a sculpted lawn; overlook decks; an extensive interpretive plan referencing the diverse ecology of the site as well as the history of the airport; an entry pavilion and parking for trail and river use.

*Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.

Environmental Engineer: GEI

Ecological Consultant: BSC Group

Architect: Touloukian Touloukian Inc.

Client: Department of Conservation and Recreation

Image Credit: Anton Grassl

Neponset River Trail    Project Description   The entire 4.5 mile stretch of the Neponset River studied in the Neponset River Master Plan includes both isolated natural areas and more densely developed urban neighborhoods. This section of the trail, just over a mile long, will connect the communities of Milton and Mattapan Square in the City of Boston, opening up transit opportunities for residents while completing a safe route for bicyclists to access Boston’s waterfront or commute to downtown Boston. The trail is located on a plateau between the Neponset River and the High Speed Trolley Line in Milton. A new pedestrian bridge over the Neponset River will connect residents in Milton to Ryan Playground in Boston. A Canopy Walk will provide a safe and comfotable connection over the rail line to Mattapan Station in Mattapan Square. The project is currently under construction. Participation   *Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.  Image Credit: Anton Grassl  Civil Engineer: BSC Group  Client: Department of Conservation and Recreation

Neponset River Trail

Project Description

The entire 4.5 mile stretch of the Neponset River studied in the Neponset River Master Plan includes both isolated natural areas and more densely developed urban neighborhoods. This section of the trail, just over a mile long, will connect the communities of Milton and Mattapan Square in the City of Boston, opening up transit opportunities for residents while completing a safe route for bicyclists to access Boston’s waterfront or commute to downtown Boston. The trail is located on a plateau between the Neponset River and the High Speed Trolley Line in Milton. A new pedestrian bridge over the Neponset River will connect residents in Milton to Ryan Playground in Boston. A Canopy Walk will provide a safe and comfotable connection over the rail line to Mattapan Station in Mattapan Square. The project is currently under construction.Participation

*Work completed while working at Crosby | Schlessinger | Smallridge.

Image Credit: Anton Grassl

Civil Engineer: BSC Group

Client: Department of Conservation and Recreation

Corporate Client    Project Description   The site work included close coordination with the architects to determine the locations of the penetrations to the skin of the building, and to define locations for both the interior/exterior and visual/physical connections for employees and visitors. Located on the Chesapeake Bay in South Baltimore, the location offers expansive views of the bay on an old industrial site. The design challenges: develop a plan for the full build-out of the site with a first phase budget of $3 million; maintain the current drainage systems; add a perimeter fence to secure the property; create “cutouts” in the parking areas to transform space designed for tractor-trailer trucks into pedestrian use. Currently the project is under construction.    * Work completed while working at WRT    Client: Undisclosed

Corporate Client

Project Description

The site work included close coordination with the architects to determine the locations of the penetrations to the skin of the building, and to define locations for both the interior/exterior and visual/physical connections for employees and visitors. Located on the Chesapeake Bay in South Baltimore, the location offers expansive views of the bay on an old industrial site. The design challenges: develop a plan for the full build-out of the site with a first phase budget of $3 million; maintain the current drainage systems; add a perimeter fence to secure the property; create “cutouts” in the parking areas to transform space designed for tractor-trailer trucks into pedestrian use. Currently the project is under construction.

* Work completed while working at WRT

Client: Undisclosed

Corporate Client    Project Description   WRT Landscape Architecture worked in DesMoines for over a decade on the riverfront. The culmination of all of these years of work resulted in the contract to develop design guidelines for Principal Financial Group. I was the Project Landscape Architect for the project and led the completion of the master plan design of the core campus and wrote the design guidelines for the local landscape architects who ultimately developed construction documentation for the final build out.  *Work Completed while working at WRT

Corporate Client

Project Description

WRT Landscape Architecture worked in DesMoines for over a decade on the riverfront. The culmination of all of these years of work resulted in the contract to develop design guidelines for Principal Financial Group. I was the Project Landscape Architect for the project and led the completion of the master plan design of the core campus and wrote the design guidelines for the local landscape architects who ultimately developed construction documentation for the final build out.

*Work Completed while working at WRT